Miért nem eredményes a kavitációs kezelés?

Alapszabályok kavitációs zsírbontásnál!

A kavitációs zsírbontás a gyors eredményessége miatt vált az egyik legkeresettebb alakformáló kezeléssé. Az ultrahang hullámok egy bizonyos frekvenciájának (20-50 KHz) hatására buborékok (kavitok) jönnek létre a zsírsejtek között, amik a nyomásváltozás hatására kipukkannak, így a zsírsejtek fala felbomlik és azok elfolyósodnak. Ezt követően az elfolyósított zsírsejtek kiürülnek a szervezetből, így tudunk lokálisan zsírt bontani. 

A kavitációs zsírbontás egy klinikailag igazolt eredményes és biztonságos eljárás, mely a tanulmányok szerint 3 hét és 3 kezelés után 3-6 cm-es átlagos körméret csökkenést eredményezett a kezelt területen!

gyors változás EXTRÉM MOTIVÁLÓ: nagyon jó hétről hétre látni a változást, extra energiát és magabiztosságot ad!

Azonban mi van akkor, ha az eredmények mégsem jönnek olyan gyorsan, mint ahogy vártuk?

Lássuk mik azok a hibák amikkel hátráltatod a kezelés eredményességét!

1. Nem megfelelő nagyságú területet kezelsz

A zsírbontás végbemeneteléhez fontos, hogy az ultrahang hullámok megfelelő ideig érjék a kezelt bőrfelületet, hogy végbe tudjon menni a folyamat, amely során a zsírsejtek elfolyósodnak. Ezért szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy egyszerre mekkora területet lehet kezelni (2 tényérnyi, ami kb. A5-s papír nagyságának felel meg), és mennyi ideig (a területet 10 percig kell, hogy folyamatosan érje az ultrahang). A 10 perces kezelés során, enyhe nyomással tartsuk a kezelőfejet a bőrünkön, és folyamatosan körkörös mozdulatokkal mozgassuk a kezelt területen. Ahhoz, hogy biztosan ne lépjük túl a kezelhető terület nagyságát érdemes egy fehér szemceruzával körberajzolni a területet. 

Igen, igen tudjuk, hogy minél nagyobb területről szeretnénk egyszerre fogyni, viszont sajnos egy kúra (6-10 alkalom) alkalmával egy területre tudsz fókuszálni. Ha túl nagy területet kezelünk egyszerre annak két hátránya lehet: az egyik, hogy nem kezeljük a területet elég ideig és nem megy végbe a kavitáció, vagy a terület növelésével növeljük a kezelési időt is, így viszont nagyon meg tudjuk terhelni a szervezetünket. 

2. Túl gyakran vagy túl ritkán végzed a kezeléseket

A kezelés után az elfolyósított zsírsejteknek ki kell ürülnie a szervezetből, ez a máj feladata. Erre egyrészt időt kell hagyni a testünknek, másrészt túlterhelni sem szabad. Ideális esetben 4-7 naponta végezzük el a kezeléseket. 

Figyelem! Nem csak a túl gyakori kezelések nem javasoltak, túl sok szünetet sem szabad két kezelés között tartani: fontos a rendszeresség! 

1a5d407a7cd7e9dc26c08d684d22d88f.jpg

3. Nem tartod a 24 órás diétát

A kavitációs kezelések után az étrend és a mozgás sajnos elengedhetetlen (ahogy a vízfogyasztás is), mert a kavitációs kezelés "csak" a zsírsejtek elfolyósítását fogja elérni, ezeknek utána ki kell ürülnie a szervezetből. Ehhez járulunk hozzá azzal, hogy mozgással energiaszükségletet teremtünk, illetve nem adunk a szervezetünknek olyan energiaforrást (szénhidrát), amit könnyen el tudna használni az elfolyósított zsírsejtek helyett.

Az egyik oka annak, hogy a rendszeres, helyesen elvégzett kezelések mellett nem látod az eredményeket, lehet az étkezésben rejlik. Gondold át, hogy a kezelést követő 24 órában valóban semmilyen szénhidrátot nem fogyasztasz: semmilyen gyümölcs, alkohol, cukor nem megengedett. 

Egy kis segítség:

  • Reggeli: Tojás, felvágottak, sajtok, joghurt, sok-sok zöldség
  • Ebéd: Fehérjeforrás (halak, húsok, tofu) zöldséggel
  • Uzsonna: Cottage cheese/túró egy pici gyümölccsel, fehérjeszelet, fehérjeshake
  • Vacsora: Zöldségleves, főzelékek, tonhalsaláta

9b07b4c5accee43e174dd3381bc6a455.jpg

4. Nem mozogsz a kezelést követően

A mozgás hatására gyorsul a a keringés és az anyagcsere, így segíti elő, hogy a szervezet kiürítse az elfolyósított zsírsejteket. Mozgás nélkül is el lehet érni eredményeket a kavitációs kezeléssel, viszont, ha nem olyan ütemben jönnek az eredmények ahogy vártad volna, és semmilyen mozgást nem végzel a kezelést követően, valószínűleg ez lesz a probléma. Egy 30 perces séta, biciklizés, edzőtermi edzés stb. által létrehozott energiaszükséglet hatására (és abból kifolyólag, hogy nem juttatunk a szervezetünkbe könnyű energiaforrást: szénhidrát) a szervezet az elfolyósított zsírsejteket fogja felhasználni. 

5. Rossz időpontra időzíted a kezelést

Sajnos az sem mindegy, hogy pontosan mikor végezzük el a kezeléseket. Amennyiben van rá lehetőség érdemes közvetlenül a kezelést követően beiktatni a testmozgást. Ha ez nem megoldható figyeljünk rá oda, hogy minél kevesebb idő teljen el a mozgás és a kezelés között, illetve mindenképpen ugyanarra a napra essenek. Az anyagcserét ugyanis még fel kell pörgetni a kezelést követően, így semmiképpen ne alvás előtt álljunk neki a kavitációnak. 

Mit tehetsz, ha minden szabály betartása ellenére nem látod az eredményeket?

Röviden összefoglalva először ellenőrizd, hogy megfelelően végzed-e a kezeléseket: megfelelő nagyságú területet kezelsz, elegendő ideig, és elegendő ultrahangos vezető gélt használsz, így az ultrahang hullámok a bőrbe jutnak. A legtöbb kavitációs készüléken állítható az erősség. Biztos, hogy az általad elviselhető legmagasabb fokozaton végzed a kezelést? Ha nem kellemetlen a kavitáció hangja, nem túl intenzív a csipkelődő érzés akkor emelj még az intenzitáson! Ha a kezelés során mindent helyesen csinálsz, akkor gondold át a kezelést követő időszakot. A mozgás + diéta + vízfogyasztás hármast sajnos nem lehet kikerülni, ha bármilyen jellegű életmódváltásról is van szó. Ideális esetben 24-48 órán keresztül a lehető legalacsonyabbra csökkents a szénhidrát fogyasztásod, végezz minimum 30 perc testmozgást, és növeld a folyadékfogyasztásod! A napi vízfogyasztást érdemes megemelni 3-4 Literre, nemcsak a kezelés napján, hanem a többi napon is.

Ezenfelül érdemes olyan kezelésekkel kombinálni a kavitációt, amik serkentik az anyagcserét, a nyirok- és a vérkeringést. Ilyen a nyirokmasszázs, infraszauna, szauna, tekercselés, elektromos izomstimuláció vagy a vákuumos kezelés. A kezelést követő 1-2 napban masszírozás is segítheti a kiürülést, ilyenkor magunk is masszírozhatjuk a területet (például sörtés kefével tusolás közben). 

kavitacios_zsirbonto_salonpro1_kicsi.jpeg